• Home
  • Contact
Menu
  • Home
  • Contact
  • 06-20010863
Studie

Studie update deel 1: Human Centered Design

door Sharon 11 januari 2022
door Sharon 11 januari 2022
0 reactie 0FacebookEmail

Studie update

Een jaar geleden schreef ik over dé stap van het jaar 2021; een nieuwe studie, Communication & Multimedia Design aan de HAN. We zitten inmiddels in het jaar 2022 en ik ben zo ver dat ik een update kan geven over hoe het gaat.

Laat ik beginnen bij het begin: ik ben blij dat het een deeltijd studie is, maar ik ben er nog steeds heel veel uren aan kwijt. Dat is niet erg, want ik vind het leuk, maar ik merk dat ik blij ben dat ik niet een baan er naast heb die de nodige uren vraagt. Dan zou ik het niet gered hebben. Petje af voor alle klasgenoten die gewoon nog 36 uur werken en eentje doet er zelfs een universitaire studie naast. Hoe dan?!

De tegenhanger daarvan is wel dat zij vaak genoegen moeten nemen met kwalitatief minder werk vanwege tijdgebrek. Daar heb ik inmiddels geen last meer van. Sterker nog: vandaag is de deadline van een module en ik ben een blog aan het schrijven in plaats van dat ik zit te ploeteren om alles voor 23:59 uur in te leveren. 😉  

De kerstvakantie maakte wel een hoop goed, maar laat ik gewoon eens doen alsof ik het allemaal goed voor elkaar heb. Dat is leuker om te lezen, toch?

Opbouw studie

De studie bestaat uit 2 modules per jaar met per module 4 vakken (leerwerkgroepen, LWG’s) (2 tegelijk), een theoretische toets en een ontwerppracticum. Heb je alles gehaald, dan mag je op voor het assessment. Zo’n allesbehalve fijn assessment is een presentatie van je werk, reflectie, leerdoelen etc.

Mijn eerste studiejaar bestond uit de modules Human Centered Design (HCD) en Creative Design (CreDe). Bij de HAN houden ze nogal van afkortingen.

In deze nogal uitgebreide update beschrijf ik kort welke vakken er voorbij zijn gekomen, wat ik heb gedaan en hoe ik dat vond. De update is in tweeën gesplitst. Deel 2 vind je hier.

Human Centered Design

Human Centered Design

De module HCD ging over 4 LWG’s die gericht waren op de ‘human’, vandaar ook de naam ;):

1. Prototyping
2. Contextanalyse
3. Webdesign
4. Usability testing

1. Prototyping

Voor prototyping heb ik een redesign gemaakt van de website van Netflix. Het ging bij deze LWG over het maken van een prototype, maar dat kwartje viel bij mij natuurlijk pas veel later. Ik heb tijdens deze eerste weken geleerd om het programma Adobe XD te gebruiken, mijn verslag te maken in InDesign en alles rondom mijn proces uit te werken. Dat viel nog niet mee. Toen ik het V’tje van ‘voldaan’ zag staan in het systeem, was ik heel blij. We krijgen geen cijfers, alleen een V of NV.

2. Contextanalyse

Voor contextanalyse maakte ik een communicatieplan voor het bedrijf van een collega ondernemer. Hiervoor heb ik onderzoek gedaan naar haar, haar bedrijf, haar doelgroep, deed ik interviews, maakte ik persona’s etc. Dat was de leukste en beste LWG tot nu toe. Mijn docent was enthousiast over mijn schrijfstijl en had in al die jaren nog nooit eerder gehoord dat iemand het leuk vond om een DESTEP analyse uit te voeren. Nou ja, iemand moet de eerste zijn toch?

3. Webdesign

Voor de LWG van webdesign maakte ik een restyling van de website van het IHBV (instituut hoogbegaafdheid volwassenen). Het leukste vond ik het vormgeven van de website, het spelen met de opmaak en de kleuren. Hiervoor heb ik samen met wat vrijwilligers eerst een card sorting sessie gedaan om te bepalen wat er op de website zou moeten komen. Samen met Justin heb ik andere websites getest, onder andere de navigatie en een test aan de hand van 10 ‘heuristieken’. Dat zijn punten waar websites aan moeten voldoen om gebruiksvriendelijk te zijn.

4. Usability testing

Voor de LWG van usability testing heb ik een 4 tal gebruikerstesten uitgevoerd op de website van Willemse Dierenvoeders. Hiervoor heb ik ‘hondenmensen’ (mensen die van honden houden en/of er eentje of meer hebben (gehad))  gevraagd om een paar taken uit te voeren op de ogenschijnlijk perfecte website. Nou dat was ie niet kan ik je vertellen. Niemand had alle taken goed uitgevoerd. Dat kwam ook een beetje door mijzelf, maar dat hoeft niemand te weten, haha.

Aan de hand van deze testen heb ik een hele lijst met verbeterpunten verzameld en schetsen gemaakt ter verbetering.

Deze module vond ik erg leuk om te doen, omdat het juist zo mensgericht was. Alle testen waren gericht op de gebruiker in plaats van het mooi maken van een ontwerp.

Dankzij deze module heb ik voor de richting interaction design gekozen.

Lees verder in update 2.

0 reactie 0 FacebookEmail
Sharon

Hoi, ik ben Sharon, 38 en samen met man Justin en hond Luna woon ik in Epse. Een dorpje vlak onder Deventer, maar nog net in de gemeente Lochem. Op dit blog verzamel ik mijn eigen (reis-)verhalen, creatieve uitspattingen en foto's.

Vorig bericht
Studie update deel 2: creative design
Volgend bericht
Hoe krijg je dat nou in hemelsnaam voor elkaar?

Vergelijkbare berichten

Hoe krijg je dat nou in hemelsnaam voor...

27 februari 2022

Studie update deel 2: creative design

11 januari 2022

Recent Posts

  • New York is my happy place

    13 mei 2022
  • Hoe krijg je dat nou in hemelsnaam voor elkaar?

    27 februari 2022
  • Studie update deel 1: Human Centered Design

    11 januari 2022
  • Studie update deel 2: creative design

    11 januari 2022
  • Vooruitblik 2021

    2 januari 2021