• Home
  • Contact
Menu
  • Home
  • Contact
  • 06-20010863
Studie

Studie update deel 2: creative design

door Sharon 11 januari 2022
door Sharon 11 januari 2022
0 reactie 0FacebookEmail

Studie update deel 2: Creative Design

De module in het tweede half jaar was Creative Design.
Deze module was een stuk creatiever en bestond uit de volgende LWG’s:

1. Creatieve technieken
2. Personal Brand Design
3. Business Design
4. Interactive Storytelling

1. Creatieve technieken

Voor de LWG Creatieve technieken moest ik een creatieve sessie voorbereiden en uitvoeren. Het doel hiervan was om met behulp van diverse creatieve technieken een oplossing te bedenken voor een actueel probleem binnen een organisatie. Ik koos voor het IHBV en verzamelde 4 bestuursleden en 2 ‘externen’. De vraag was: “Wat is de juiste persoon en hoe zorgen we dat die zich aanmeldt?” Het ging hierbij dus om het werven van vrijwilligers, iets wat best wel een grote uitdaging is voor het IHBV.

 

In eerste instantie mocht ik de sessie niet online doen, dat was ‘niet wenselijk’, omdat andere studenten geen goede resultaten ermee hadden behaald. Nou ben ik niet hetzelfde als ‘andere studenten’ en is ‘niet wenselijk’ niet hetzelfde als ‘streng verboden’, dus heb ik erop aangedrongen dat ik het alsnog online mocht doen. Met enig tegenstribbelen ging de docent akkoord. De sessie was superleuk om te doen en het resultaat is een mooi prototype van de uitnodiging voor de vrijwilligersdag die georganiseerd kan worden in combinatie met het aanstaande 12,5 jarige jubileum.

Tussendoor heb ik al feedback gekregen en ik weet vrijwel zeker dat ik deze LWG gehaald heb.

2. Personal Brand Design

Voor Personal Brand Design maakte ik mijn eigen ‘merk’. Hiervoor heb ik onderzoek gedaan naar interessante bedrijven en andere ondernemers. Wat maakt hen uniek? Een goed voorbeeld is Coolblue. Alles wat zij doen, staat in het teken van het bezorgen van een glimlach. Voorafgaand aan de start van de opleiding had ik al een soort van bedrijf in gedachte voor als ik op termijn als ontwerper zou willen gaan werken. Ik had het “Sharon creates” genoemd en ook al een logo voor gemaakt.

Gedurende de weken veranderde mijn idee over wat ik wilde gaan uitstralen. Wel had ik al bedacht dat ik de kleuren wilde halen uit een bepaalde foto, namelijk die van de skyline van New York. Wie mij ook maar een beetje kent, weet hoe belangrijk New York is voor mij. Met een beetje tegenstribbelen heb ik ervoor gekozen om mijn Chinese meisjesnaam te gebruiken als naam van mijn merk. Het is een gegeven wat nooit zal veranderen en zeg nou zelf. Er staat wel echt iets:

Ik heb de skyline van New York toegevoegd. De ondertitel van mijn merk is “inspired by NYC” geworden. New York is zo veelzijdig, vol kleur, contrasten, dat er altijd wel íets uit New York als inspiratie kan dienen. Dat vertel ik ook in de vlog die ik moest maken. Ik ben niet zo van het vloggen dus het werd meer een presentatievideo.

3. Business Design

Voor de LWG Business Design hebben we ons eigen -fictieve- bedrijf ontworpen. Hiervoor hebben we onderzoek gedaan naar de doelgroep, een business model canvas en value proposition canvas ingevuld en diverse andere methodes gebruikt. Met de ervaringen die ik door de jaren heen heb opgedaan voor mijn eigen bedrijf, was het niet altijd leuk om al die onderzoeken te doen, maar zeker wel heel nuttig. Het bedrijf wat ik heb bedacht, heet TopStart. De eis was dat het bedrijf wel iets te maken had met Communication & Multimedia Design (logisch), dus koos ik ervoor om me te richten op startende vrouwelijke ondernemers en hen te helpen bij het opstarten van het bedrijf (middels brainstormsessies) en de ontwerpen van bv. de website en het logo + de branding voor mijn rekening te nemen. Dit heb ik aangevuld met interieuradvies voor de (thuis)werkplek en het direct opzetten van een digitaal archiefsysteem.

We moesten ook een video pitch voorbereiden en maken. Dat was leuk om te doen, maar ik had zo tegen het eind van mijn project de lat wel een stukje lager liggen dan aan het begin. Mijn doel was vooral om het op tijd in te leveren. Dat is gelukt. In de afgelopen weken heb ik nog wat kleine aanpassingen kunnen doen.

4. Interactive storytelling

Interactive storytelling is het vak waar door andere studenten echt super moeilijk over gedaan werd. Adobe Animate schijnt niet het makkelijkste programma te zijn, het zou echt heel veel uren zelfstudie kosten etc. Dat viel gelukkig uiteindelijk allemaal mee. Ik had meer moeite met het opzetten van het verhaal dan met het uitvoeren van de animatie.

Voor het schrijven van het verhaal ging ik uit van iets wat waargebeurd was, tot op zekere hoogte, want het verhaal moest voldoen aan de 12 stappen van de hero’s journey. Mocht je dat al kennen, mooi! Ken je het niet, houd dat dan zo, anders kun je nooit meer op dezelfde manier naar films kijken. 

Mijn verhaal ging over mij als 21 jarig meisje in Amerika. Ik heb het meisje Dewi genoemd. Dewi ontmoet in Amerika haar vriendje, Phoenix. Ze wordt ten huwelijk gevraagd, maar hij blijkt later een drugsdealer te zijn. Ze schrikt daar zo van, raakt in coma. Als ze bijkomt, verbreekt ze de verloving en pakt het vliegtuig terug naar huis. De boodschap van het verhaal is dat je altijd op jezelf moet vertrouwen.

De scene die ik heb uitgewerkt, vindt plaats in Central Park en is het huwelijksaanzoek. Terwijl ik daarmee bezig was, kwamen er allerlei leuke ideeën in me op, die helemaal niets meer met het verhaal te maken hadden, maar wel leuk waren om uit te proberen.

Terugblik op het eerste jaar

De omschakeling van veel vrijheid als zelfstandig ondernemer, zowel in hoeveelheid tijd als in daginvulling, naar 20-30 uur per week studeren is pittig. Wekelijkse deadlines, ook al zijn ze niet verplicht, álle Adobe software leren (Photoshop, Illustrator, InDesign, Animate, XD, Premiere Pro), presentaties, groepsprojecten. Het is nogal wat. Slagen voor alle vakken, maar 2x zakken voor een assessment is flink balen.

Focusmate

Inmiddels heb ik gelukkig mijn flow gevonden. Ik plan iedere dag 5 ‘Focusmate’ sessies in. Met Focusmate werk je samen met iemand anders, ergens ter wereld, ieder aan zijn eigen project. De sessie start met een korte intro, daarna 50 minuten gefocust werken en naderhand een update hoe het is gegaan. Het werkt bijna magisch en ik ben er héél blij mee! Wat mij gefocust houdt, is het gevoel dat de ander op mij rekent.

Wil je dit ook eens uitproberen? Klik dan op deze link om een account aan te maken. Je kunt 3 sessies per week gratis doen. Wil je er meer, dan betaal je slechts 5 dollar per maand. Ik heb er nu ruim 330 gedaan en kan je zeggen dat het die 5 dollar meer dan waard is.

0 reactie 0 FacebookEmail
Sharon

Hoi, ik ben Sharon, 38 en samen met man Justin en hond Luna woon ik in Epse. Een dorpje vlak onder Deventer, maar nog net in de gemeente Lochem. Op dit blog verzamel ik mijn eigen (reis-)verhalen, creatieve uitspattingen en foto's.

Vorig bericht
Vooruitblik 2021
Volgend bericht
Studie update deel 1: Human Centered Design

Vergelijkbare berichten

Hoe krijg je dat nou in hemelsnaam voor...

27 februari 2022

Studie update deel 1: Human Centered Design

11 januari 2022

Recent Posts

  • New York is my happy place

    13 mei 2022
  • Hoe krijg je dat nou in hemelsnaam voor elkaar?

    27 februari 2022
  • Studie update deel 1: Human Centered Design

    11 januari 2022
  • Studie update deel 2: creative design

    11 januari 2022
  • Vooruitblik 2021

    2 januari 2021