• Home
  • Contact
Menu
  • Home
  • Contact
  • 06-20010863
Persoonlijk

Rinkelende kwartjes

door Sharon 8 juli 2018
door Sharon 8 juli 2018
0 reactie 10FacebookEmail

Ik ben een wandelende agenda, verjaardagskalender, telefoonboek en harde schijf in 1. Als ik 12 nummers achter elkaar zie, weet ik ze een uur naderhand nog, omdat ik ze op een bepaalde manier onthoud.
Als ik een auto voorbij zie rijden, maak ik woorden van het nummerbord. Veel dingen ken ik uit m’n hoofd, te veel. Ik onthoud ook alles, namen van mensen die we 3 jaar geleden een keer gesproken hebben, of erger nog, die 30 jaar geleden bij mij in de klas hebben gezeten, telefoonnummers van vroeger etc.

Manlief: “woooooow, dat je dat nog weet!”
Mijn richtingsgevoel daarentegen is echt hopeloos. Zelfs met navigatiesysteem verdwaal ik nog. 😂

Ik ben er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat iedereen dit soort dingen onthoudt, maar steeds vaker krijg ik als antwoord: “oh dat weet ik echt niet meer!”. Mijn conclusie was dat ik best wel een goed geheugen heb, maar verder heb ik er nooit iets achter gezocht.

 

Even was het allemaal teveel

Totdat ik een paar maanden geleden bij de huisarts terecht kwam. Na een behoorlijk heftige periode (verhuisd naar de andere kant van NL, nieuwbouw huis gekocht, verbouwd, ingericht, eigen bedrijf opgestart etc.) zat ik er even he-le-maal doorheen. Tijdens een paar dagen New York heb ik mezelf even op de eerste plaats gezet en daarna heb ik een paar hele fijne gesprekken gehad bij een psycholoog.

Ik vind persoonlijke ontwikkeling heel erg belangrijk en schaam me er dan ook totaal niet voor dat ik professionele hulp heb ingeschakeld.

Aan het eind van het tweede gesprek gaf ik aan dat mijn vakantie me enorm goed had gedaan en dat ik de gesprekken nuttig vond, maar eigenlijk wel weer verder kon. Totdat ik nog even snel noemde dat ik toch best wel vaak overprikkeld ben en diepgang mis. Ook denk ik supersnel, waardoor mensen me af en toe niet kunnen volgen.

Haar reactie was: “Heb je weleens iets gelezen over hoogbegaafdheid?” Ik kreeg wat artikelen en een e-book via de mail doorgestuurd en al gauw hoorde ik de eerste kwartjes rinkelen.

 

Veel meer dan een IQ

Ik ben verbaasd en verrast, maar zeker ook opgelucht. Het heeft nu in ieder geval een naam. Eerst geloofde ik het niet. “Ík hoogbegaafd? Zo slim ben ik nou ook weer niet.” Maar al snel las ik dat hoogbegaafdheid veel meer is dan een IQ. Niet iedereen is een superslimme Einstein. Dat is helaas wel het beeld wat veel mensen hebben, zoiets als Sheldon Cooper uit The Big Bang Theory. Jammer, want dat zorgt ervoor dat het woord een negatieve lading heeft. Mensen die net van zichzelf weten dat ze hoogbegaafd zijn en het met anderen willen delen, worden vaak teleurgesteld door de reactie van de ander. “Denk je dat je beter bent dan de rest?” is eentje die heel vaak terugkomt. Dat heeft als logisch gevolg dat mensen het dan maar niet meer vertellen en dat de associatie met het woord niet verandert.

Ik ervaar dat eigenlijk net zo, daarom heb ik het ook nog niet verteld, maar schrijf ik het nu op. Sowieso ben ik een betere schrijver dan prater, zeker als het over dit soort belangrijke dingen gaat. Juist omdat ik zo snel denk, is mijn uitleg niet altijd te begrijpen. Ik hoop dat dat op deze manier wel lukt, maar zo niet, dan is het zo. Het is wat het is. Ik kan het niet uitzetten.

 

HB Café

Afgelopen donderdagavond was ik bij het eerste HB Café in Deventer. Het HB Café wordt in verschillende plaatsen in Nederland georganiseerd en is bedoeld voor iedereen met interesse in hoogbegaafdheid. Je hoeft niet eens zelf hoogbegaafd te zijn. Klik hier.

Deze eerste keer hield erelid en mede oprichter van het IHBV (instituut voor hoogbegaafde volwassenen) Noks Nauta een presentatie over wat hoogbegaafdheid nou precies inhoudt. Het was een hele fijne, ontspannen avond, met veel herkenning en erkenning.

 

Delphi model, de uitleg van hoogbegaafdheid

Het Delphi model is ontwikkeld door mevrouw M. Kooijman – van Thiel. Het is een schema wat weergeeft hoe de wereld van een hoogbegaafde in elkaar zit. Ze heeft daar een goede omschrijving van gemaakt:

Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend.
Hij of zij schept plezier in creëren.

Delphi model Hoogbegaafdheid

Dit blog is een eerste zet om het onderwerp bespreekbaar te maken en hopelijk meer erkenning en wellicht ook herkenning te creëren. Hoogbegaafdheid is namelijk niet iets om je voor te schamen. Het heeft naast positieve kanten ook zeker mindere kanten. Maar hoe meer mensen dat (proberen te) begrijpen, hoe makkelijker het voor een hb’er is om daarmee om te gaan.

 

Wil je reageren op dit bericht? Leuk! Dat kan hieronder.
Groetjes Sharon

AutonoomHoogbegaafdHoogbegaafdheidintelligentiepersoonlijkSnel denken
0 reactie 10 FacebookEmail
Sharon

Hoi, ik ben Sharon, 38 en samen met man Justin en hond Luna woon ik in Epse. Een dorpje vlak onder Deventer, maar nog net in de gemeente Lochem. Op dit blog verzamel ik mijn eigen (reis-)verhalen, creatieve uitspattingen en foto's.

Vorig bericht
Waarom de naam Toffel Interieuradvies?
Volgend bericht
“Pap, ik ga naar Amerika!”

Vergelijkbare berichten

Terugblik 2020

31 december 2020

Humor onmisbaar tijdens Coronacrisis

17 mei 2020

Migraine – een update

11 februari 2020

Fotografie, mijn 2e passie

11 april 2019

Migraine, wees blij als je het niet hebt

8 oktober 2018

“Pap, ik ga naar Amerika!”

10 juli 2018

Waar is Keuken17?!

2 juli 2018

New York, New York

1 juli 2018

Aangenaam: Sharon Kuipers

1 juli 2018

Recent Posts

  • New York is my happy place

    13 mei 2022
  • Hoe krijg je dat nou in hemelsnaam voor elkaar?

    27 februari 2022
  • Studie update deel 1: Human Centered Design

    11 januari 2022
  • Studie update deel 2: creative design

    11 januari 2022
  • Vooruitblik 2021

    2 januari 2021